dinsdag 9 november 2010

Zes opvallende nieuwsberichten

Opvallend nieuwsbericht:
Het opvallende aan dit bericht vond ik vooral de uitkomst van het onderzoek dat erin gebruikt werd. In dit onderzoek kwamen namelijk een aantal positieve aspecten van gamen (in het algemeen welteverstaan) aan bod. De leerlingen die veel gamen konden volgens het onderzoek:
  • beter met een computer kunnen omgaan
  • zich beter inleven in anderen
  • snellere reactietijd hebben
  • meer doorzettingsvermogen hebben
  • betere oog-hand-coördinatie hebben
  • beter in Engels zijn
Als dit onderzoek zou kloppen dan zie ik niet in waarom we serious gaming niet meer toepassen in het onderwijs. Er staat hier namelijk een waslijst aan positieve dingen die gamen met zich meebrengt. De vraag is echter of dit ook geldt voor serious gaming. In het artikel wordt ook een voorbeeld gegeven van een Amerikaanse school waar de leerlingen wel degelijk meer interesse in de stof kregen door het spelen van een serious game. Dat is dus een voordeel wat serious gaming zou kunnen hebben. Toch is het de vraag of ‘gewone games’ (dus niet educatieve games) wel vergeleken mogen worden met serious games. Het zou namelijk best zo kunnen zijn dat de kinderen die veel gamen ook daadwerkelijk beter presteren op de bovenstaande dingen maar dat wil niet zeggen dat al die vooruitgangen ook geboekt kunnen worden als men een serious game speelt. Leerlingen die veel gamen doen dit in hun vrije tijd en uit vrije wil. Indien leerlingen spellen moeten gaan spelen op school zou het kunnen dat ze dit naar verloop van tijd even saai kunnen gaan vinden als ze misschien hun opdrachten nu vinden. Zijn serious games dus ook zo bevorderend op deze aspecten dan normale games? Waarschijnlijk is er maar één manier om daar achter te komen. Namelijk door het invoeren van games in het onderwijs. Gewoon door de praktijk dus.
Opvallend nieuwsbericht:


Dit opmerkelijke bericht kwam ik op bof.nl (Bits of Freedom) tegen. Hierin wordt verteld dat de Deense overheid gemiddeld per jaar elke burger 82.000 keer monitord. Dit komt neer op zo’n 225 keer per dag. Dat betekent dus dat de overheid jou locatie elke 6 minuten ongeveer weet en dat ze al jou bel-, sms- en emailverkeer weet.

Aangezien we in Nederland ook de Dataretentiewet hebben sinds 2006 worden onze gegevens ook opgeslagen vraag ik me af hoe vaak onze gegevens gemonitord worden en hoe vaak deze worden opgevraagd. Dit laatste is echter geheim in Nederland zoals ook in het artikel vermeldt wordt. Moeten wij ons als kritische Nederlandse burgers daar zorgen om maken? Waarschijnlijk wel, zeker aangezien in de overige lidstaten van de EU de burgers wel het recht hebben om dit op te vragen. Toch lijkt het me belangrijker om ons zorgen te maken over de dataretentiewet in het algemeen. Is het namelijk wel veilig dat de overheid zoveel informatie over haar burgers heeft?

Die vraag is lastig te beantwoorden maar als je de vraag iets persoonlijker maakt dan kom je al snel tot een antwoord. Wil ik dat de overheid elke 6 minuten kan zien waar ik ben en al mijn dataverkeer kan zien? Ik zeg dan: nee, dat wil ik niet. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die zich op de drogreden beroepen: ‘Ik heb toch niks te verbergen dus het maakt mij niets uit.’

Volgens ‘Goodwin’s law’ mag je niet te vaak refereren aan de nazi’s maar in dit geval denk ik toch dat het een valide argument is om de vraag te beantwoorden die ik stelde met betrekking tot de veiligheid. Hoe kwam het dat Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog percentueel gezien zoveel joden deporteerde? Omdat de overheid geregistreerd had wie er joods waren…


Opmerkelijk nieuwsbericht
‘YouTube wederom in de ban in Turkije’

Dit bericht is nogal opvallend omdat het voor de inwoners van Nederland waarschijnlijk niet voor te stellen is dat youtube.com verwijderd zou worden door de overheid.


Wat nog opmerkelijker is, is dat er volgens dit bericht één iemand geklaagd heeft over zowel Vimeo.com als youtube.com en de sites daardoor verwijderd zijn. Hoewel het natuurlijk een stuk gecompliceerder zal zijn in de werkelijkheid lijkt het er wel op dat het niet moeilijk is om bezwaar aan te tekenen en een website te laten blokkeren.
Wat ik mij verder afvraag na het lezen van het bericht is of mensen in Turkije manieren hebben om dit verbod te omzeilen en toch de filmpjes van youtube.com te kunnen bekijken. Ik hoop voor de inwoners van Turkije dat dit het geval is want ik denk niet dat ze youtube.com willen missen…

Opmerkelijk nieuwsbericht
‘Google weigert Gmail-contactgegevens te delen met Facebook. Gebruikers kunnen niet langer hun adresboek automatisch importeren bij het sociale netwerk.’

Google en Facebook liggen in clinch met elkaar. Men zou toch een iets meer volwassen houding van deze twee grote bedrijven. Toch zijn ze lekker aan het kibbelen met elkaar over de openheid van hun organisatie. Google vindt zichzelf erg open en eist dat dus nu ook van Facebook maar als Facebook niet luistert dan gooit Google ook zijn openheid te grabbel. Het is dus een welles nietes maar dan op een multinational niveau…
Opmerkelijk nieuwsbericht

‘Lamebook claimt merkenrecht op Facebook’

In dit opvallende nieuwsbericht komen we weer Facebook tegen. Nadat eerder vandaag bekend werd dat ze Google tegen het zere been hebben gestoten, blijkt nu dat ze nog meer ruzie hebben gemaakt met een ander bedrijf. De naam daarvan is ‘Lamebook’ en op het eerste oog zou je toch zeggen dat dit een parodie is op de naam ‘Facebook’. Toch is volgens Facebook zelf dit niet het geval, Lamebook probeert volgens de grote netwerksite namelijk inbreuk te maken op het auteursrecht van Facebook. Toch is het Lamebook die deze rechtszaak heeft aangespannen om te voorkomen dat Facebook dit eerst doet en dus is het een voorzorgsmaatregel.

Facebook komt dus vandaag twee keer in het nieuws en beide keren kan er over getwist worden of dit in positieve zin is. Dan blijkt Facebook toch iets minder sociaal te zijn dan gedacht…


Opmerkelijk nieuwsbericht

$1,5 miljoen boete voor verspreiden illegale muziek

Bij het lezen van dit bericht moest ik onmiddellijk aan het hoorcollege met meneer Kuik van de stichting BREIN denken. Stichting BREIN maakt zich hard voor het auteursrecht in Nederland en representateert daarbij de platenmaatschappijen in Nederland. Gelukkig is de stichting niet van plan dit voorbeeld te volgen. Dat houdt in dat ze niet de individuele gebruikers willen pakken zoals hier wel gebeurd is. Dit zou dan ook betekenen dat er ineens een groot aantal criminelen bijkomt omdat er nu eenmaal veel mensen zijn die auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden.

Hoewel ik tegen de standpunten van stichting BREIN omtrent het auteursrecht ben, ben ik ook wel heel blij dat het in Nederland de wet waarschijnlijk nooit zo zal worden als in de VS. Ik denk dat we erop kunnen vertrouwen dat Tim Kuik en zijn stichting BREIN daarop toezien. Dan zou de stichting ook nog eens iets goeds doen…

http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2626158

Bronnen:

Arnbak, A (02-10-2010). Deense studie naar bewaarplicht: ‘iedereen 225 keer per dag gemonitord’. Geraadpleegd op 30-10-2010, via https://www.bof.nl/2010/11/02/deense-studie-naar-bewaarplicht-iedereen-225-keer-per-dag-gemonitord/

Bakker, J (08-10-2010). Google sluit Gmail-data af voor Facebook. Geraadpleegd op 08-10-2010, via http://webwereld.nl/nieuws/67740/google-sluit-gmail-data-af-voor-facebook.html#utm_source=article_other_news_1&utm_medium=website&utm_campaign=ww

Beleidsimpuls, (datum onbekend). Groeien door games. Geraadpleegd op 28-10-2010, via http://www.beleidsimpuls.nl/games_onderwijs.php

Essers, L (08-10-2010). Lamebook claimt merkenrecht op Facebook. Geraadpleegd op 08-10-2010, via http://webwereld.nl/nieuws/67732/lamebook-claimt-merkenrecht-op-facebook.html#utm_source=article_other_news_8&utm_medium=website&utm_campaign=ww

Verkuil, M (08-10-2010). $1,5 miljoen boete voor verspreiden illegale muziek . Geraadpleegd op 08-10-2010, via http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2626158

Verkuil, M (03-10-2010). Youtube wederom in de ban in Turkije. Geraadpleegd op 08-10-2010, via http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=2625861

Geen opmerkingen:

Een reactie posten