dinsdag 9 november 2010

Commentaar op Cornelia Schneider

Commentaar op de blog van Cornelia Schneider
Door Roeland den Ouden

Dit commentaar zal zich in de eerste plaats voornamelijk richten op de volgende punten: inhoud, opbouw, schrijfstijl, vormgeving en gebruik van bronnen. Daarna zal er aandacht besteed worden aan andere punten die in negatieve of positieve zin opvielen.

Inhoud:
Cornelia geeft goede verslagen van de gehouden debatten. De inhoud van de reflecties over de debatten zijn dan ook uitstekend. Wat ik echter jammer vond, was dat Cornelia vaak niet de gelezen tekst van die week betrok bij de reflectie op die week. Door dit wel te doen laat iemand zien de gelezen stof ook daadwerkelijk te doorgronden en in staat te zijn dit te relateren aan de debatten. Daarnaast was het de bedoeling dat je op je blog de teksten in het bredere academische debat plaatst.

Opbouw:
De opbouw is uitstekend totdat het eind van de tekst gekomen is. Er mist vaak (niet altijd) een conclusie of een korte samenvatting van wat er in de blog gezegd wordt. Door dit te doen is het voor de lezers makkelijker te begrijpen wat er in de tekst besproken is. Soms is er ook wel een conclusie te vinden alleen is die dan niet in een aparte alinea verwerkt waardoor het niet lijkt alsof er een conclusie is.


Schrijfstijl:
Cornelia heeft een erg fijne schrijfstijl. Ze wisselt lange zinnen met korte af en alle zinnen zijn duidelijk geformuleerd. Er staan nogal wat spelfouten in voor iemand die Nederlands als eerste taal heeft. Voor iemand die de Nederlandse taal nog maar zo kort beheerst is het knap dat Cornelia al zo goed kan schrijven. Het zou echter al een stuk schelen als de tekst een keer door iemand anders te laten lezen alvorens hem online te zetten. Er staan namelijk veel fouten in die de gemiddelde Nederlander er in één oogopslag uithaalt.

Vormgeving:
De vormgeving los van de tekst zelf is goed. Er is een mooie achtergrond gekozen die ervoor zorgt dat het geheel er verzorgd uitziet. De tekst ziet er nogal onoverzichtelijk uit. Dit komt door het gebrek aan tussenregels waardoor het een hele grote lap tekst is. Door witregels in te voegen ziet de tekst er ook uitnodigender uit waardoor mensen die het blog zien eerder geneigd zijn deze te zullen gaan lezen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de plaatjes er wel voor zorgen dat de tekst uitnodigend lijkt.

Bronnen:
Er zijn vele extra bronnen gebruikt. Volgens mij zijn de verwijzingen ook correct gedaan. Hier is dus weinig op aan te merken behalve dan, zoals ik eerder al noemde, dat er soms ook verwezen moet worden naar de tekst die we voor die week moesten lezen.

Overige punten:
Over het algemeen vind ik deze blog zeker voldoende. Er is duidelijk tijd en moeite in gestoken om deze te maken waaruit blijkt dat Cornelia actief met het vak bezig is. Toch is er nog een punt waarop ik wat op heb aan te merken heb. Het is misschien soms beter om een langere introductie te geven bij de reflecties zodat het voor buitenstaanders van de cursus duidelijker wordt waar deze blog over gaat. Als Cornelia zo doorgaat en daarbij ook let op de punten die door mij en de andere medestudent die commentaar heeft geleverd, verdient zij een goed cijfer voor dit vak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten