dinsdag 9 november 2010

Vraag en antwoord bij gast college Stephan Okhuijsen


Vraag en antwoord bij het hoorcollege van Stephan van Okhuijsen:

Waarom kan je niet zeggen dat je niks te verbergen hebt en het dus niet erg vindt dat de overheid gevoelige informatie over jou heeft?

Mijn gevoel zei altijd al dat het geen valide argument is voor wat dan ook maar hoe weerleg je dit argument door zelf goede argumenten aan te voeren?

Ten eerste is het logisch dat je wel iets te verbergen hebt. Iedereen heeft dat namelijk. Al jouw verzonden en ontvangen sms’jes en e-mails zou je niet aan je moeder, baas of tante laten lezen waarschijnlijk. Ook zijn er weinig mensen die complete medische dossier aan een wildvreemde willen geven. Dat je een crimineel ben als je iets hebt te verbergen is dus onzin aangezien iedereen dat heeft.

Ten tweede is identiteitsfraude een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit. Hoe minder goed jouw gegevens beschermd zijn, des te makkelijker iemand jouw identiteit kan stelen. Door je persoonlijke informatie aan de overheid of bedrijven af te staan kan het veel eerder gebeuren dat je identiteit wordt gestolen.

Ten derde is het zo dat als er een fout gemaakt wordt door een overheidsinstelling waarbij jou gegevens verkeerd ingevoerd worden dat jij moet bewijzen dat er een fout gemaakt is. In sommige gevallen zal die fout makkelijk te herstellen zijn maar er zijn ook gevallen waarbij mensen meer dan 10 jaar achtervolgd worden door een fout van iemand anders. Des te meer gegevens er van jou beschikbaar zijn bij de overheid, des te sneller er een fout gemaakt kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten